Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Hogere verlofuitkering door bijzondere minimumloonsverhoging

Gepubliceerd op 19 september 2022 in Nieuws

Door de voorgenomen bijzondere minimumloonsverhoging per 1 januari 2023 stijgt ook de uitkering van uw werknemer die het minimumloon verdient en die aanvullend geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof opneemt. Houd dit als werkgever in de gaten.

Bijzondere minimumloonsverhoging

Baby

Een bijzondere minimumloonsverhoging kan alleen met een algemene maatregel van bestuur (AMvB). Als gevolg daarvan stijgen alle (volledig) aan het minimumloon gekoppelde regelingen mee. Dat geldt ook voor de loongerelateerde uitkeringen voor het aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof. 

Voor uw werknemer die het minimumloon verdient en die na 1 januari 2023 een loongerelateerde uitkering ontvangt, werkt een minimumloonsverhoging door in het dagloon en daarmee ook in de uitkering. Die uitkering zal namelijk gebaseerd zijn op een referteperiode die (gedeeltelijk) na 1 januari 2023 ligt. Een bijzondere minimumloonsverhoging heeft volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) waarschijnlijk alleen effect op de loongerelateerde uitkeringen voor werknemers met een loon tot maximaal 130% van het minimumloon.

Uitkering is 70% van het dagloon

Gedurende het aanvullend geboorteverlof en het betaald ouderschapsverlof betaalt het UWV een uitkering van 70% van het dagloon van uw werknemer. Er geldt een maximumdagloon. De uitkering van uw werknemer is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon.

Berekening van het dagloon

Het dagloon van uw werknemer wordt door het UWV op de volgende manier berekend: het UWV neemt de datum van één maand voor het verlof. Bij een vierwekenperiode wordt de datum van vier weken voor het verlof genomen. Vanaf die datum gaat het UWV één jaar terug, dat is de referteperiode. Vervolgens wordt het totale sv-loon in dat jaar berekend. Het sv-loon is het loon waarover belasting en socialeverzekeringspremies worden betaald. Het sv-loon wordt door 261 dagen gedeeld. Dat is het gemiddeld aantal werkdagen per jaar. Is uw werknemer korter in dienst? Dan wordt het sv-loon gedeeld door het aantal werkdagen dat u uw werknemer salaris betaalde vanaf de datum waarop de werknemer bij u in dienst kwam. De uitkomst hiervan is het dagloon.

Let op! Hoeveel het minimumloon per 1 januari 2023 stijgt, maakt het kabinet bekend op Prinsjesdag.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al meer dan 25 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2024 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.