Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Vakantiewoning in buitenland belast?

Gepubliceerd op 11 juli 2019 in Nieuws

Als u een vakantiewoning bezit, betaalt u hierover belasting in Nederland. Ook een vakantiewoning in het buitenland moet u als vermogen opgeven in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting. U bent daarover in beginsel Nederlandse inkomstenbelasting verschuldigd, maar meestal krijgt u een vermindering. Daarmee wordt voorkomen dat u dubbel belasting betaalt.

Tweede woning

VakantiewoningEen vakantiewoning is meestal een tweede woning. Deze valt niet in box 1 maar in box 3. De hypotheekrente is dus ook niet aftrekbaar, ook niet voor de vakantiewoning in het buitenland.

Belast in box 3

De vakantiewoning in Nederland is belast in box 3 voor de WOZ-waarde. De te betalen belasting is afhankelijk van de omvang van uw vermogen. Hoe meer vermogen u bezit, hoe meer belasting u betaalt in box 3. In 2019 betaalt u maximaal 1,68% belasting over de waarde van uw vakantiewoning.

Geen WOZ-waarde?

Voor vakantiewoningen in het buitenland bestaat in Nederland geen WOZ-waarde. In de meeste gevallen moet u daarom uitgaan van de waarde in het economisch verkeer, ofwel de waarde bij vrije verkoop. Daarbij moeten de waarderingsregels van de WOZ worden toegepast.

Opbrengst verhuur onbelast

Bewoont u uw tweede woning niet altijd zelf en verhuurt u deze gedeeltelijk, dan is de huuropbrengst onbelast. U betaalt immers al belasting in box 3. Daar staat tegenover dat u eventuele kosten van verhuur, zoals onderhoudskosten, ook niet kunt aftrekken. Over de huuropbrengsten van een buitenlandse woning bent u mogelijk in het buitenland wel belasting verschuldigd.

Tweede woning = eerste woning?

Soms proberen belastingplichtigen hun vakantiewoning als eerste woning aan te merken. Dit komt met name voor als men in een huurwoning woont en op deze manier de hypotheeklasten van de vakantiewoning in box 1 wil aftrekken.

Dit is alleen mogelijk als u kunt aantonen dat het centrum van uw sociale en economische leven in de vakantiewoning plaatsvindt. Daarvoor is onder meer bepalend waar uw partner en u werken, waar u deelneemt aan het verenigingsleven, waar uw kinderen de school bezoeken enzovoort. In welke gemeente u staat ingeschreven, is ook van belang, maar niet beslissend.

Heeft u vragen over de fiscale aspecten van een vakantiewoning, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2020 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.