Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Btw-forfait op zonnepanelen: hoe zit dat?

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 in Nieuws

Investeert u als particulier in zonnepanelen voor op uw woning, dan kunt u de btw bij aanschaf terugkrijgen. Daar staat tegenover dat u op de energie die u aan de energiemaatschappij teruglevert, weer btw moet betalen. Voor de per saldo terug te krijgen btw kunt u een forfait gebruiken.

Btw terugvragen

Zonnepanelen

U kunt de btw die u bij aanschaf op de zonnepanelen en de installatiekosten betaalt, terugkrijgen. U moet echter ook btw betalen over de teruggeleverde energie, uw eigen gebruik van zelf opgewekte energie en de overige energie die u van het energiebedrijf afneemt. Als u dit allemaal zelf moet uitrekenen, is dat een hele klus. Vandaar dat u gebruik mag maken van een forfait.

Forfait

Een forfait is een door de Belastingdienst vastgesteld bedrag aan btw. Als u het forfait gebruikt, hoeft u zelf niet exact de verschuldigde btw te berekenen. Het forfait is afhankelijk van de soort zonnepanelen, geïntegreerd of niet-geïntegreerd, en van het opwekvermogen van uw zonnepanelen.

Tabel

Wat voor uw situatie het forfaitaire bedrag aan btw is, kunt u vinden in de tabellen die op de site van de Belastingdienst staan. Daaruit blijkt dat het forfait van niet-geïntegreerde zonnepanelen met een opwekvermogen van bijvoorbeeld 6.500 Wattpiek € 140 bedraagt. Heeft u bijvoorbeeld zelf op de aanschaf en installatie € 1.300 aan btw betaald, dan krijgt u per saldo dus € 1.300 -/- € 140 = € 1.160 aan btw terug.

Optioneel

Het gebruik van het forfait in de tabellen is optioneel. U mag dus ook zelf de verschuldigde btw uitrekenen, op basis van de werkelijke energieprijzen en geleverde en afgenomen energie. U kunt de forfaits gebruiken tot een opwekvermogen van 10.000 Wattpiek. Daarboven bent u verplicht de btw zelf te berekenen.

Tip! Meestal loont het om na het jaar waarin u de btw terugvraagt, gebruik te gaan maken van de KOR (kleine ondernemersregeling).

Wat als u al ondernemer bent?

Als u al ondernemer bent voor de fiscus, kunt u ook de btw op de zonnepanelen, de installatiekosten en de teruggeleverde energie terugkrijgen voor zonnepanelen op uw privéwoning. U kunt echter als ondernemer géén gebruik maken van de forfaits. U moet dus zelf de btw op de teruggeleverde energie uitrekenen.

Tip! Bent u ondernemer en overweegt u zonnepanelen op uw woning? Overleg dan eerst met een van onze adviseurs over de mogelijkheden.

Btw zonnepanelen naar 0%?

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen wordt per 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk verlaagd naar 0%. Dit voornemen heeft het kabinet bekendgemaakt. Op deze manier worden de administratieve lasten voor vooral particulieren rond de btw op zonnepanelen fors verminderd. De verlaging van het btw-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand en woning worden gebruikt. Het parlement moet nog wel met dit voorstel akkoord gaan.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2022 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.