Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

De Brexit: is de no deal van tafel?

Gepubliceerd op 15 januari 2020 in Nieuws

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de deal voor een gereguleerd vertrek uit de Europese Unie. Als ook het Hogerhuis vóór is – en die kans is groot – zal het Verenigd Koninkrijk met een deal de Europese Unie per 31 januari 2020 verlaten en is de Brexit een feit. Hoe dan verder? Wat merkt u daar als ondernemer van?

Overgangsperiode

BrexitAls de Britten op 31 januari uit de EU vertrekken, gaat er direct een overgangsperiode in. Zij hebben dan tot en met 31 december van dit jaar de tijd om te onderhandelen over een nieuwe handelsrelatie met de EU. In de tussentijd blijven voor het VK de EU-regels en -wetten gelden. Voor ondernemers verandert er gedurende de overgangsperiode dus vrijwel niets.

Hoe dan ook verandering

Meer duidelijkheid over de voorwaarden voor ondernemers om na de overgangsperiode met het VK zaken te doen, komt pas na de onderhandelingsfase. De Britten hebben al wel aangegeven dat zij de interne EU-markt willen verlaten. Er zullen dus hoe dan ook zaken veranderen.

No deal nog niet van tafel

Is het gevaar van een wanordelijk vertrek daarmee geweken? Niet helemaal. Er ligt namelijk nog een aantal heikele onderhandelingspunten. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al gewaarschuwd dat het bijna onmogelijk is om alles voor 31 december in een nieuw akkoord te hebben vastgelegd.
In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK allebei akkoord gaan. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij er niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een no deal-Brexit op de loer.

Bereid u voor

Hoewel de precieze gevolgen van de Brexit nog niet duidelijk zijn, kunt u zich al wel op verschillende zaken voorbereiden. Bijvoorbeeld:

  • Douaneaangiften worden in alle scenario’s onderdeel van uw invoer van of uitvoer naar het VK. Informeer hoe dit in zijn werk gaat.
  • Mogelijk krijgt u te maken met dubbele procedures in het VK en de EU, omdat er niet langer één gezamenlijk traject is. Denk aan aparte aanvragen van markttoelatingen.
  • De EU en het VK willen importheffingen voorkomen, maar dit geldt alleen voor goederen die in de EU of het VK worden gemaakt. Voor doorvoer uit andere landen komen die heffingen er waarschijnlijk wel. Lees meer over invoertarieven.

Tip! Als er geen nieuwe handelsafspraken komen, wordt het VK een ‘derde land’, vergelijkbaar met bijvoorbeeld China. Als u zich hierop voorbereidt, komt u niet zo snel voor verrassingen te staan.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2020 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.