Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Fiscale hittegolf: airco voor de thuiswerkende ondernemer?

Gepubliceerd op 11 augustus 2020 in Nieuws

Nederland zit midden in de eerste hittegolf. Maar biedt dit ook fiscale mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is, dus een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op! Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

AircoInrichting ook niet

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. U kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wel KIA!

Bij aanschaf van een airco heeft u in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. U moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat u in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt.

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van uw airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als u zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper! Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip! U kunt via een simpel tellertje het energieverbruik van uw airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Heeft u vragen over de airco in de werkkamer thuis, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2020 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.