Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Fiscale vrijstelling letselschadevergoeding box 3?

Gepubliceerd op 21 mei 2019 in Nieuws

Er komt onderzoek naar een mogelijke fiscale vrijstelling voor letselschadevergoedingen in box 3. Dit schrijft staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

Letselschadevergoeding onbelast?

LetselIn de brief staat dat een eenmalige uitkering van een letselschadevergoeding niet belast is in box 1 (loon- of inkomstenbelasting), maar meetelt als vermogen in box 3. Hierover moet jaarlijks dus belasting worden betaald in box 3, de zogenaamde vermogensrendementsheffing.

Motie

In een eerdere motie is de staatssecretaris gevraagd het aantal letselschadevergoedingen in kaart te brengen. Ook is gevraagd naar het financiële belang van een uitzondering voor dit soort schadevergoedingen in box 3, de wijze waarop een dergelijke uitzondering kan worden vormgegeven en naar de uitvoerbaarheid ervan voor de Belastingdienst.

Steun voor motie

De motie is ondersteund door een brief van een aantal betrokken partijen, waaronder het Verbond van Verzekeraars. De staatssecretaris geeft aan de Kamer nog voor het zomerreces nader te willen informeren.

Uitzonderingen

Of er een uitzondering in box 3 voor letselschadevergoedingen komt, zal onder meer afhangen van de uitkomst van genoemd onderzoek. In de genoemde brief van betrokken partijen wordt er in dit kader op gewezen dat er momenteel al uitzonderingen bestaan, zoals voor letselschadevergoedingen gedaan in het kader van de nieuwjaarsbrand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van het jaar 2000 op 2001.

Heeft u vragen over de belastbaarheid van letselschadevergoedingen, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2019 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.