Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Niet-bezwaarmakers box 3 krijgen geen rechtsherstel

Gepubliceerd op 27 september 2022 in Nieuws

Diegenen die geen of te laat bezwaar maakten tegen box 3 krijgen geen rechtsherstel. Staatssecretaris van Rij heeft dit onlangs bevestigd en toegelicht.

Box 3

Klok

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de huidige belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement. De Hoge Raad stelde dat het voordeel uit sparen en beleggen moest worden bepaald op het werkelijk behaalde rendement. Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet bieden. Dit rechtsherstel is op dit moment al geboden aan iedereen die op tijd bezwaar maakte.

Tip! Stond uw aanslag op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vast of was uw aanslag toen nog niet definitief opgelegd? Dan krijgt u ook op korte termijn rechtsherstel.

Mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers

De Hoge Raad oordeelde in mei 2022 dat rechtsherstel aan niet-bezwaarmakers juridisch niet verplicht is. Desondanks zou de regering kunnen besluiten om dit toch te bieden. Op verzoek van de Tweede Kamer werden daarom eerder nog verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden aan mensen die geen of te laat bezwaar maakten tegen de box 3-heffing.

Besluit kabinet: geen rechtsherstel

In de media lekte begin september 2022 al uit dat het kabinet geen rechtsherstel zou gaan bieden aan de niet-bezwaarmakers. Staatssecretaris van Rij heeft dit onlangs bevestigd en toegelicht.

Het kabinet heeft de budgettaire gevolgen, de juridische houdbaarheid en de uitvoeringsgevolgen van alle verschillende scenario’s van rechtsherstel bij het besluit meegewogen. Het kabinet staat echter voor verschillende grote maatschappelijke opgaven en moet daarbij keuzes maken. Gelet hierop heeft het kabinet besloten geen rechtsherstel te bieden aan niet-bezwaarmakers en het beperkt beschikbare budget in te zetten voor het ondersteunen van de koopkracht.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al meer dan 25 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2024 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.