Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Overleg over nieuwe meetmethode BPM

Gepubliceerd op 27 juli 2020 in Nieuws

Het kabinet gaat in overleg met de autobranche over de nieuwe meetmethode voor de BPM. Dit heeft staatssecretaris Vijfbrief van Financiën eerder aan de Tweede Kamer laten weten.

Nieuwe meetmethode

ShowroomVoor het vaststellen van de hoogte van de BPM bij aankoop van een nieuwe auto, wordt sinds 1 juli van dit jaar gebruikgemaakt van een nieuwe meetmethode WLTP. Deze methode stelt de uitstoot van CO2 nauwkeuriger vast dan de oude meetmethode NEDC. Deze uitstoot is bepalend voor de hoogte van de BPM.

Budgetneutraal?

Volgens onderzoek van het kabinet zal de nieuwe meetmethode budgetneutraal uitwerken. Dit betekent wel dat voor sommige modellen de BPM hoger wordt, voor andere lager. De autobranche twijfelt of dit budgetneutraal uitwerkt en heeft zelf laten onderzoeken of dit ook het geval is.

Toch overleg

Hoewel de staatssecretaris een second opinion heeft laten uitvoeren en van mening blijft dat de meetmethode budgetneutraal uitpakt, wil hij toch in overleg met de autobranche hierover. Dit overleg zal plaatsvinden met Bovag en RAI. Over de uitkomsten zal de Kamer worden geïnformeerd.

Nog de oude meetmethode gebruiken?

Voor gebruikte auto’s met een datum eerste toelating tot 1 juli 2020 mag het bruto BPM-bedrag ook worden vastgesteld aan de hand van de NEDC-tabellen zoals deze golden tot 1 juli 2020. Dat werkt als volgt. Is voor een auto met een datum eerste toelating tot 1 juli 2020 de WLTP-waarde omgerekend naar een NEDC-waarde, dan kiest u zelf of u aangifte doet op basis van de NEDC-waarde of de WLTP-waarde. Hier kan een verschil in zitten. Is uw auto alleen getest volgens de NEDC-meetmethode, dan moet u het bruto BPM-bedrag berekenen volgens de NEDC-tabellen. Dit geldt voor auto’s die zijn vervaardigd vóór 2018.

Heeft u vragen over de nieuwe berekeningsmethode van de BPM, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2020 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.