Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Reclame voor de markt verrekenen via marktgelden?

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 in Nieuws

Als een gemeente een markt wil promoten, kan men hiervoor een speciale campagne starten. Maar kunnen de hiermee gepaard gaande kosten ook worden gedekt via de heffing van marktgelden? De rechtbank Zeeland-West-Brabant vindt van wel.

Marktgelden

MarktGemeentes kunnen op grond van de Gemeentewet belasting heffen voor het verrichten van gemeentelijke diensten. Bekende voorbeelden zijn de heffing van leges voor een paspoort. Maar ook marktgelden behoren tot dergelijke heffingen.

Promotiegelden?

Onlangs bracht een ondernemer zijn zaak voor de rechter, omdat hij niet alleen een aanslag marktgelden had ontvangen, maar ook een aanslag voor met de markt samenhangende promotionele activiteiten. Volgens hem was dit geen taak voor de gemeente en waren de activiteiten ook niet door de gemeente, maar door een derde uitgevoerd.

Hoge Raad

Volgens de rechtbank staat dit de heffing echter niet in de weg. In een eerdere uitspraak uit 2003 heeft de Hoge Raad beslist dat reclameactiviteiten verband houden met de markthandel en ook via de heffing van marktgelden mogen worden gefinancierd. Dat derden de activiteiten verrichten is geen bezwaar, indien dit in opdracht van de gemeente gebeurt. De aanslag bleef dan ook in stand.

Heeft u vragen over gemeentelijke heffingen, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2020 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.