Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Schenkvrijstelling eigen woning: spreiden?

Gepubliceerd op 23 mei 2019 in Nieuws

Dit jaar kan belastingvrij een bedrag van € 102.010 worden geschonken indien de verkrijger de schenking gebruikt voor een eigen woning. De schenking kan onder voorwaarden worden gespreid over drie jaren. Dit was in het jaar 2013 nog niet mogelijk, zo besliste onlangs de rechter in Groningen.

Twee keer vrijstelling?

EuroIn deze zaak had de verkrijger in 2013 een schenking gekregen van € 20.300 ten behoeve van een eigen woning. Een jaar later, in 2014, ontving zij van dezelfde persoon nog een schenking, dit keer ter grootte van € 20.390. Ze wilde op beide schenkingen de vrijstelling inzake de eigen woning toepassen, maar de rechter ging hier niet in mee.

Wetsgeschiedenis

De rechter was het niet met haar eens dat uit de wetsgeschiedenis volgt dat de verruimde schenkvrijstelling van destijds € 100.000 betrekking heeft op de periode 31 oktober 2013 tot en met 31 december 2014. Er wordt in de wet immers duidelijk gesproken over een ‘kalenderjaar’.

Spreiding nu wel mogelijk

Voor de verkrijger is het extra zuur dat een soortgelijke verkrijging momenteel wel twee keer van de vrijstelling kan profiteren. In de wet is namelijk sinds 1 januari 2017 bepaald dat de verkrijging onder voorwaarden gespreid kan worden over drie opvolgende kalenderjaren.

Heeft u vragen over de schenkvrijstelling ten aanzien van de eigen woning, neem dan contact met ons op.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2019 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.