Persoonlijk & Betrokken

Wij ondersteunen en adviseren ondernemers op financieel en fiscaal gebied

Onze benadering is zakelijk maar nooit afstandelijk.
Wij vinden de personal touch en betrokkenheid bij onze klanten essentieel.

Ontdek onze diensten >

Tijdelijk soepelere Belastingdienst bij saneringsakkoorden

Gepubliceerd op 8 augustus 2022 in Nieuws

Vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 neemt de Belastingdienst in saneringsakkoorden genoegen met een lager uitkeringspercentage dan normaal. Het betreft een tijdelijke tegemoetkoming die bedoeld is om – in de kern gezonde – ondernemingen met schulden extra te ondersteunen in de nasleep van de coronacrisis.

Minnelijke saneringsakkoorden

Portemonnee

Bij een minnelijk saneringsakkoord maakt de ondernemer buiten de rechter om afspraken met zijn schuldeisers om zijn schulden zoveel mogelijk binnen 36 maanden af te lossen. Na die periode wordt een mogelijke restschuld door alle schuldeisers kwijtgescholden. Een belangrijke voorwaarde is dat alle schuldeisers akkoord gaan met het saneringsvoorstel.

Wat kan er met belastingschulden?

Bij de onderhandeling over het saneringsakkoord moet de ondernemer met alle schuldeisers afspraken maken over de aflossing. Vaak is ook de Belastingdienst een van de schuldeisers. Normaal gesproken wil de Belastingdienst bij een minnelijk saneringsakkoord het dubbele uitkeringspercentage ten opzichte van het percentage dat wordt afgelost aan de overige schuldeisers. In praktijk betekent dit nogal eens dat er voor de overige schuldeisers dan niets of niet veel overblijft, waardoor de kans op een akkoord van de overige schuldeisers aanzienlijk afneemt.

Tijdelijk met minder genoegen

Om de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden te bevorderen neemt de Belastingdienst daarom tijdelijk genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als de overige schuldeisers. Dit geldt voor alle verzoeken tot minnelijke sanering die in de periode van 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 worden ontvangen.

Let op! Een van de voorwaarden van de Belastingdienst is dat de ondernemer die om sanering verzoekt, zijn onderneming voortzet.

WHOA

Als niet alle schuldeisers akkoord willen gaan, is het ook mogelijk via de zogenaamde Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) de rechter te vragen om het saneringsakkoord goed te keuren. Alle betrokken schuldeisers zijn, na goedkeuring door de rechter, dan aan het saneringsakkoord gebonden. 

Ook in saneringsakkoorden onder de WHOA neemt de Belastingdienst vanaf 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als concurrente schuldeisers.

Diensten

Bij Betac Accountants nemen wij u zorgen over financiële zaken uit handen. Wij bieden ondersteuning en adviseren u. Benieuwd naar onze diensten?

Lees meer >

Specialismen

Voor bepaalde onderwerpen is specialistische kennis nodig. Daarom bieden wij bij Betac naast algemene accountancy diensten ook specialismen aan.

Lees meer >

Over ons

Betac Accountants verzorgt al bijna 20 jaar alle werkzaamheden op het gebied van accountancy. Wij bedienen elke klant vanuit professionaliteit en deskundigheid.

Lees meer >

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws

© 2022 Betac Accountants en Belastingadviseurs B.V.